Abcesul dentar – de ce trebuie să te adresezi de urgență unui medic dentist

A avea dantura permanent sănătoasă și fără probleme implică investiții constante și o grijă meticuloasă, presupune controale de rutină regulate și o igienă atentă. Dar ce e de făcut atunci când apare un abces dentar? Ce măsuri trebuie întreprinse și de ce trebuie să ajungi de urgență la un medic stomatolog? Răspunsurile le afli în prezentul articol, oferit de echipa noastră. 

Abcesul dentar – o durere incontrolabilă pe care o poți stopa

Ce reprezintă un abces dentar? Este o acumulare de puroi care se formează în urma unei infecții dentare și care este de câteva tipuri: 

 • Periapical – centrat pe vârful rădăcinii unui dinte care a fost infectat. Este provocat, în majoritatea cazurilor, de bacteriile care afectează pulpa dentară
 • Parodontal – este cel care afectează gingia de lângă rădăcina dintelui care a fost afectat de o infecție dentară. Practic, reprezintă gingia inflamată cu puroi. Apare frecvent la persoanele cu igienă dentară precară sau la cei care consumă în exces cafea ori fumează prea mult. 
 • Gingival – este varianta „clasică” a abcesului și poate fi localizat unitar sau pe perimetrul gingiei. Inclusiv, această formă poate apărea la copii, ca urmare a excesului de zahăr și de dulciuri. Este un blocaj cauzat de anumite corpuri străine prinse între gingie și dinte, cum ar fi de exemplu mâncare, semințe. Practic, o leziune creată de un corp străin generează acest tip de abces.

Un abces dentar se manifestă prin durere pulsatilă la locul formării acestuia, fiind un simptom general specific. Altele care ar caracteriza această problemă ar fi: 

 • Durere radiantă în ureche sau gât; 
 • Dinți care se mișcă;
 • Durere în nervul măselei
 • Respirație urât mirositoare; 
 • Ganglioni limfatici inflamați la nivelul gâtului sau a maxilarului.

Ce e de făcut în cazul unui abces dentar?

În primul rând, trebuie să îți păstrezi calmul și să te adresezi de urgență la un medic, deoarece în cazul în care un abces nu este tratat corespunzător există câțiva factori de risc:

 • Pierderea unui dinte sau a mai multor; 
 • Leziuni la nivelul maxilarului. 

Pentru a trata un abces dentar există câteva metode utilizate de medicul stomatolog:

 • Obturația de canal, prin care este curățită eficient pulpa dentară inflamată și ulterior obturarea canalelor; 
 • Drenajul țesutului gingival inflamat, în cazul în care infecția este subcutanată și a afectat expres dintele, dar dacă se întârzie, acesta poate avea de suferit.
 • Extracția dintelui, în cazul în care acesta este afectat în proporție mare. Această cale se alege doar în cazul în care dintele nu poate fi salvat și pune în pericol restul danturii.

Se cuvine să menționăm faptul că aceste tratamente se individualizează de la pacient la pacient și, de obicei, se realizează doar după efectuarea unei radiografii, astfel încât să fie clar tabloul de ansamblu al situației existente. 

Cabinetul stomatologic din sector 2 Colentina Dentarbre dispune de aparataj performant și specialiști înalt calificați, care pot remedia eficient problemele cauzate de orice tip de abces dentar. Nu amâna! Abcesele dentare nu se rezolvă de la sine și nu va exista o ameliorare fără tratament. Rezolvă problemele dentare și zâmbește cu încredere!

MENU

Meniu