Ce este chirurgia dento-alveolară și care sunt cele mai populare intervenții din acest domeniu

Chirurgia orală (de asemenea numită și chirurgia dento-alveolară) este o ramură extrem de importantă în stomatologie și include o serie de intervenții necesare pentru tratamentul eficient al unor afecțiuni orale grave. De obicei, acestea nu pot fi rezolvate prin metode minim invazive. Printre lucrările cele mai des întâlnite în acest domeniu se numără: extracția molarilor de minte, caninilor sau molarilor incluși, tratamentul abceselor, chisturilor, procedura de sinus lifting.

Despre ce presupune fiecare dintre proceduri și care sunt cazurile în care este necesară chirurgia dento-alveolară, afli în rândurile ce urmează.

Extracția măselelor de minte și a dinților

Tratamentul cel mai des întâlnit în chirurgia dento-alveolară este extracția dentară. La o astfel de procedura se recurge în cazurile când dintele nu poate fi salvat printr-o altă metodă, cum ar fi aceste situații: crește într-o poziție anormală, duce la înghesuirea altor dinți, are spațiu insuficient pentru a erupe, poate provoca infecții recurente sau reprezintă predispoziție ridicată pentru carii. La fel, motive ale unor extracții dentare pot fi de ordin ortodontic, de exemplu: e nevoie de spațiu pentru a corecta mușcătura.

Cum are loc operația de extracție a măselelor de minte?

Intervenția poate fi făcută în cabinetul stomatologic, dar și la spital – când riscul unor complicații este mai mare. Pentru început se vor face investigații, precum radiografia sau o tomografie. În timpul operației, inițial, pacientului i se va administra anestezie locală, iar în cazurile mai complexe – una totală. Apoi, cu ajutorul instrumentelor stomatologice, dintele va fi extras.

După intervenție, pacientul va simți disconfort și dureri, care pot dura câteva zile. Pentru ca acestea să fie suportabile, specialiștii cabinetului stomatologic din București Dentarbre prescriu analgezice și antiinflamatoare precum și antibiotice în cazurile mai complexe.

Tratamentul măselelor de minte

Molarii de minte sunt cei care apar ultimii, dar de obicei provoacă o mulțime de dureri de cap. Problemele frecvent provocate de aceștia sunt: mușcătura greșită, înghesuirea altor dinți, dureri cauzate de insuficiența spațiului pentru erupere, carii și infecții profunde.

Întrucât măselele de minte reprezintă doar niște rudimente, rolul acestora în masticație nu este decisiv. Astfel, cel mai frecvent se recurge la un tratament prin extracție. Dacă pacienții decid să păstreze, totuși, molarii de minte, ei trebuie să știe că adesea este nevoie de tratamentul cariilor, la care acești molari sunt mai predispuși decât restul dinților.

Alte situații în care se intervine chirurgical

Există foarte multe intervenții, mai mult saumai puțin invazive, ce fac parte din chirurgia dento-alveolară. Pe lângă celemenționate mai sus, adesea în clinicile stomatologice se fac și următoareleintervenții:

  • sinus lifting extern și intern – pentru augmentarea osoasă, înainte de a insera un implant dentar;
  • gingivectomie, gingivoplastie – pentru a rezolva complicațiile suferite în urma afecțiunilor parodontale;
  • chistectomii – pentru îndepărtarea chisturilor maxilare;
  • drenajul abceselor – pentru asanarea focarului infecțios;
  • rezecții apicale – pentru salvarea dintelui infectat;
  • tratamentul de urgență – în cazul fracturilor maxilo-mandibulare.

Doar medicul stomatolog poate să confirme dacă ai nevoie de chirurgia dento-alveolară.

Dacă ai ajuns într-o asemenea situație, cel mai important este să nu-ți fie frică și să te încredințezi în mâinile unui specialist care lucrează în condiții ideale, cu materiale de ultimă generație, și deține toate cunoștințele necesare pentru a efectua procedura. Multă sănătate să ai!

MENU

Meniu