Coroana pe implant – pentru restabilirea funcției dentare normale a aparatului dento-maxilar

Un dinte lipsă provoacă mult disconfort. Dinții lipsă dau peste cap procesul normal de masticație. Pentru restabilirea morfo-funcțională și estetică a aparatului dento-maxilar, se recurge la plasarea coroanei pe implant. Coroanele dentare acoperă în totalitate porțiunea vizibilă de la linia gingiei și deasupra ei. În plus, culoarea coroanelor dentare din material compozit se aseamănă foarte mult cu dintele natural, așa că aspectul estetic nu constituie o problemă. Este o soluție temporară, dar foarte practică pentru restabilirea formei și funcției unui dinte.

Când este nevoie de o coroană pe implant?

În general, coroana pe implant se folosește atunci când este vorba de un singur dinte lipsă, deși există și situații în care este nevoie de un implant dentar total. Există câteva situații în care este recomandată această procedură de restaurare:

 • Ultima etapă a tratamentului cu implant dentar
 • În cazul unei cavități provocate de carii, care acoperă jumătate sau mai mult din suprafaţa dintelui
 • Imediat după finalizarea unui tratament de canal al unui premolar sau incisiv, pentru ca dintele să nu se fractureze
 • Pentru a restabili dinții afectați de abraziunea dentară
 • În cazul în care a rămas doar rădăcina și aceasta mai poate fi utilizată

Condiții de efectuare a procedurii

Există câteva condiții premergătoare care trebuie îndeplinite înainte de efectuarea acestei proceduri. În primul rând, este necesar tratamentul definitiv al tuturor cariilor, afecțiunilor gingivale și afecțiunilor parodontale. De asemenea, este nevoie de efectuarea unui detartraj și a unui periaj profesional.

În cazul în care dimensiunile sau structura osului alveolar nu este adecvată pentru a sprijini implanturile dentare, se apelează la o intervenție chirurgicală. Acestea au ca scop să mărească suportul osos care urmează să susțină implanturile. În alte cazuri este nevoie de repoziționarea anumitor structuri anatomice care ar putea afecta plasarea implantului, cum ar fi procedura de sinus lift.

Tipuri de coroane dentare și prețuri

În funcție de materialul sau materialele din care sunt realizate, coroanele dentare se împart în mai multe categorii: acrilice, de compozit, total metalice, metalo-acrilice, metalo-ceramice, din zirconiu, din zirconiu acoperit de ceramică sau integral ceramice. Coroana integral ceramică este, fără îndoială, cea mai populară variantă datorită culorii și texturii asemănătoare cu dinții naturali. Totuși, materialul relativ fragil face ca această opțiune să fie potrivită mai mult pentru dinții frontali. Pentru molari și premolari, cea mai populară variantă a devenit coroana de ceramică pe zirconiu. Ea satisface cerințele estetice ale clienților și este și foarte rezistentă.

Cât despre prețuri, aveți ocazia să profitați de un implant dentar ieftin în București la clinica noastră. O coroană metalo-ceramică pe implant vă costă 550 de roni, una integral ceramică – 990 roni, iar o coroană integrală zirconiu vă costă 1100 roni.

La ce vârstă se poate efectua această procedură?

Implanturile dentare sunt recomandate copiilor care suferă de pierderea prematură a dinților după ce au trecut de etapele pubertății. Dacă tratamentul este efectuat înainte, atunci se poate întrerupe creșterea naturală a maxilarului, ceea ce duce la modificări majore ale maxilarului. Operația se realizează cu succes și în cazul pacienților vârstnici. De altfel, majoritatea pacienților au peste 60 de ani. Principala condiție este prezența unei porțiuni suficiente de os.

Avantajele coroanei dentare

Avantajele acestei proceduri de protetică dentară sunt nenumărate:

 • Restabilirea funcției de masticație, ceea ce înseamnă că veți putea mânca alimentele preferate fără să simţiți disconfort sau durere
 • Materialele din care sunt confecţionate implanturile dentare au o mare biocompatibilitate în raport cu ţesuturile vecine, ceea ce elimină riscul de respingere sau de alergie
 • Cu o îngrijire corectă, coroanele rezistă mulți ani
 • Îmbunătățirea aspectului estetic al dinților
 • Eliminarea necesității tratării dinţilor învecinaţi breșei edentate

  Țineți cont de faptul că pentru a întreține
  coroana dentară este necesară efectuarea vizitelor profilactice periodice în cabinetul medicului dentist. Cel mai important este să respectați normele de igienă: periajul de 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de clătit gura. Atrageți o deosebită atenție porțiunii unde gingia întâlnește titanul implantului. Dacă această zonă nu este îngrijită corespunzător, gingiile se vor înroși și microbii vor pătrunde spre osul care susține implantul.
Sumar
Coroana pe implant - pentru restabilirea funcției dentare normale a aparatului dento-maxilar
Denumire articol
Coroana pe implant - pentru restabilirea funcției dentare normale a aparatului dento-maxilar
Descriere
Coroana pe implant se folosește atunci când este vorba de un singur dinte lipsă deoarece coroanele dentare pe implant acoperă în totalitate porțiunea vizibilă de la linia gingiei și deasupra ei.
Autor