De ce este recomandat tratamentul canalului radicular față de extracția dintelui

Dureri infernale de dinți, care nu cedează medicamentos nici la rece, nici la cald, oboseală, și toate simptomele unei infecții dentare grave (sau ale unei carii complicate) – toate duc pacienții la o stare în care orice soluție rapidă e bună. Dar, nu orice soluție este una fezabilă pe termen lung. De exemplu, dacă alegerea este între tratamentul canalului radicular și extracția dintelui, perspectivele sunt complet diferite, deși ambele au un rezultat final similar – durerea de dinți dispare.
Așadar, ce aspecte importante trebuie luate în calcul?

Extracția nu este soluția finală

Nu este dintele, nu există problema… Fals. Desigur, durerea va dispărea, dar după o extracție dentară nu poți spune că ai o dantură perfectă, nu? Cei care înclină spre extracție datorită rapidității sale sau din frica de a opta pentru un tratament de canal trebuie să înțeleagă că tot ce trebuie pentru un rezultat optim este un specialist bun și o clinică bine dotată. Da, în trecut riscul necesității unui retratament endodontic era înalt, dar odată cu apariția microscoapelor performante pentru asemenea tratamente, șansa succesului s-a dublat. Așadar, un tratament de canal efectuat de un medic experimentat, cu dotarea tehnică necesară poate fi rezultatul final al problemei, în timp ce extracția aduce după sine necesitatea înlocuirii dintelui lipsă, deci noi vizite, noi proceduri.

Chiar dacă nervul măselei nu poate fi salvat, contează să rămână întregi măcar rădăcinile

Mulți cred că dacă este afectat nervul măselei, dintele oricum este pierdut și extracția dentară va fi cea mai rapidă soluție. Ei bine, realitatea este un pic diferită – atunci când dintele este pierdut integral, începe resorbția osului, dinții adiacenți migrează în locul liber, apar probleme de masticație, vorbire, se modifică și expresia facială, chiar. Dacă, însă pacientul ajunge pe mâna unui specialist în endodonție experimentat, chiar dacă coroana dintelui e distrusă, iar nervii nu mai sunt viabili, pot fi salvate rădăcinile, iar asta oferă câteva posibilități de protezare. În caz de extracție, singura soluție rămâne implantul.

Dintele nu „moare” în urma îndepărtării nervului, contrar miturilor nefondate care circulă printre cei neinițiați. De fapt, dintele încă este funcționabil și activ. Acesta este menținut în aceeași poziție pe osul mandibular, țesuturile care îl înconjoară reprezentând o sursa de țesut nervos și sânge.

Dacă medicul stomatolog la care ajunge pacientul cu o infecție profundă sau o carie complicată vă va trata dintele într-un mod corespunzător, atunci ar trebui ca acesta să aibă o durată de viață asemănătoare cu a celorlalți dinți. Cu toate că este normal ca dintele să își piardă sensibilitatea la rece și fierbinte, acesta tot vă răspunde la presiunea mușcăturii, va păstra conturul feței și își va îndeplini rolul funcțional. În caz de nevoie, se va putea apela la dintele respectiv în vederea realizării unei punți cimentate sau a unei proteze parțiale, acesta servind drept dinte de ancorare.

Costurile totale ale tratamentului trebuie luate în calcul

Vorbind de implanturi dentare, ele nu pot fi evitate, după extracție. Altfel, intervin o serie de probleme care se agravează în timp, iar costurile cresc exponențial. Cât despre tratamentul endodontic, deși este mai scump decât o simplă obturație, acesta reprezintă o soluție adecvată și cu certitudine mai ieftină decât perspectiva unui implant. Chiar și un tratament de canal la microscop (care este disponibil doar în clinicile bine dotate, moderne).

MENU

Meniu