Copilul tău are nevoie de un aparat dentar? 3 Semne ce ți-o pot arăta destul de clar

Dacă un matur poate decide de sine stătător când să înceapă un tratament ortodontic, pentru copii acest moment este, adesea, ales de părinți. Dincolo de aspectul estetic, malocluzia este o problemă funcțională, adesea întâlnită la copii. Plus că nici nu se corectează de la sine, pe măsură ce pacientul ar înainta în vârstă. Alinierea incorectă poate exista atât la dinții din față, cât și la cei din spate, iar efectele asupra sănătății pot fi destul de serioase. Așadar, ce semne îți arată că un aparat dentar pentru copii ar fi o idee bună?

Dinți înghesuiți sau, din contra, prea depărtați unii de alții

Cel mai ușor de observat sunt dinții înclinați, cei suprapuși și cei poziționați mult în exterior, față de ceilalți dinți. Mulți părinți fac o greșeală când gândesc că dinții de lapte pot fi poziționați oricum, iar în timp, cei permanenți îi vor înlocui, într-o aranjare perfectă. Dacă dinții de lapte nu au suficient loc pe arcadă, există o șansă mare ca osul să nu reușească să crească suficient de rapid, pentru a-i încadra pe cei permanenți, care, apropo, sunt mai mari și mai solizi. Înghesuirile dentare reprezintă cea mai comună problemă, ce poate fi rezolvată cu ajutorul unui tratament cu aparate dentare. Dar, să nu uităm și dinții plasați prea departe unii de alții, care creează probleme.

Ocluzia problematică

Atunci când arcadele dentare se suprapun, nu ar trebui să existe spațiu în plus sau modificări nenaturale în interacțiunea dinților. Iată câteva din cele mai frecvent întâlnite malocluzii:

  • Ocluzia dentară inversă: atunci când dinții frontali inferiori sunt poziționați în fața celor frontali superiori.
  • Supraocluzie verticală: când dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor frontali inferiori.
  • Ocluzie adâncă: atunci când dinții superiori îi acoperă cu mult pe cei inferiori.
  • Ocluzie deschisă: când dinții superiori și inferiori frontali rămân la distanță când cei din spate sunt în contact.
  • Malocluzie pe linia mediană: atunci când centrul dinților superiori nu se suprapune cu cel al dinților inferiori.

Dificultăți de vorbire sau obiceiuri nocive

Dacă ai observat la copil o sâsâială în timpul vorbirii, ori că întâmpină dificultăți în articularea unor litere, bruxism (scrâșniri de dinți) sau obiceiul de a suge dinții – bate alarma, acestea pot fi cauzate de malocluzie sau dinți incorect aliniați. Asemenea defecte se pot rezolva cu ușurință, în cabinetul stomatologic, prin montarea și apoi purtarea unui aparat dentar bine ales, pentru alinierea corectă a dinților și a maxilarului.

Efectele unei mușcături incorecte și cum poate fi corectată aceasta, la timp

Dacă ai observat unul sau mai multe din aceste semne, e destul de posibil ca și copilul tău să sufere de probleme dentare. În așa caz, igiena orală are de suferit: peria de dinți și ața dentară nu ajung peste tot și nu elimină eficient resturile alimentare; chiar și detartrajul profesional, efectuat de stomatolog, este mai dificil. Efectele unei mușcături nealiniate corespunzător includ cariile, bolile gingivale și pe cele parodontale. Cariile profunde pot induce necesitatea unui tratament endodontic sau, mai rău, a unei extracții dentare, urmate de un implant dentar sau o proteză. Presiunea suplimentară asupra mușchilor maxilarului duce adesea la migrene și la dureri cronice de gât, umăr sau spate.

Menționăm, de asemenea, riscul crescut de tocire a dinților, precum și o predispoziție la o creștere asimetrică a feței, în cazurile grave. Drept urmare, copiii sau adolescenții ar putea fi tachinați la școală, iar încrederea lor în sine poate avea de suferit.

Medicul ortodont poate propune un disjunctor – dilatator palatinal ce funcționează destul de bine la copii, deoarece aceștia au maxilarele în continuă creștere, sau un aparat dentar fix (unul metalic, cu brackeți ceramici, sau, pentru un efect estetic mai subtil, un aparat dentar de safir).

În general, medicul ortodont va recomanda soluția potrivită pentru deviația individuală, dar uneori părinții aleg aparatele dentare pentru copii după preț, cel mai ieftin și accesibil fiind aparatul dentar metalic. Fiecare caz este individual și merită discutat la o consultație cu specialistul, pentru a alege soluția potrivită.

MENU

Meniu