Cum să ai grijă de dinții copilului tău, de mic, ca el să aibă o dantură perfectă

Când trebuie să aibă loc prima vizită a micuțului la dentist? Care sunt principiile igienei orale? Ce intervenții stomatologice sunt binevenite încă de la o vârstă fragedă? Răspunsurile la aceste întrebări contează mult, pentru a-i asigura copilașului o dantură sănătoasă atât în copilărie, cât și ulterior, în viața matură.

Despre vizitele la stomatolog, în frageda copilărie

Primele interacțiuni cu medicul trebuie să fie efectuate doar cu scop profilactic. Copilul care nu va simți durere sau frică la primele vizite în cabinetul dentar, nu va dezvolta o fobie irațională față de stomatolog. Părinții pot beneficia de sfaturile specialistului despre cum să aleagă periuțele de dinți potrivite, pentru ce pastă să opteze pentru siguranța copilului și pot învăța cum să creeze, împreună cu micuții, o rutină zilnică de îngrijire orală. Totodată, pentru a evita cariile de biberon, pe lângă igiena riguroasă, frecvent se recurge la sigilarea dinților.

Tratamentul dinților de lapte este important, pentru a crea condiții benefice de erupție a dinților permanenți

Mulți părinți se întreabă, însă, de ce ar fi necesare obturațiile sau un tratament endodontic, dacă este afectat un dinte de lapte care va cădea oricum peste câțiva ani. Este adevărat că dinții temporari (de lapte) sunt înlocuiți de cei definitivi, dar există câteva motive importante pentru care încercăm să-i salvăm prin odontoterapie pediatrică sau, la necesitate, prin tratament endodontic în loc să-i extragem, pur și simplu.

Dinții de lapte, pe lângă funcțiile masticatorie, fonetică și estetică, mai au rol, deloc de neglijat, de a păstra spațiul necesar erupției dinților definitivi și de a ghida această erupție. În plus, există situații în care unul sau mai mulți muguri dentari din dentiția definitivă lipsesc (anodonție). În aceste situații, pierderea precoce a dinților de lapte devine o problemă.

Dacă obturațiile folosite pentru cariile simple la copii nu se deosebesc prea mult de cele aplicate maturilor, atunci pentru tratamentul de canal pe dinții de lapte, materialul sigilant trebuie să fie resorbabil, astfel încât, organismul să poată resorbi rădăcinile în mod natural, permițând pierderea „la termen” a dintelui de lapte, precum și erupția celui permanent. Dintele tratat va trebui monitorizat, prin controale de rutină, odată la șase luni, până la schimbarea lui.

Totodată, medicul stomatolog va putea aprecia, la timp, necesitatea unui tratament ortodontic. Creșterea osului de suport trebuie monitorizată concomitent cu erupția dinților permanenți, pentru a înțelege dacă este suficient loc pentru dantura finală, sau este nevoie de un aparat dentar. Respectând periodicitatea vizitelor la cabinetul dentar, vor fi depistate mai ușor posibilele malocluzii, înghesuirile dentare ori, din contra, spațiile prea mari între dinți. La maturi în schimb, opțiunile de tratament sunt, oarecum, limitate. Pentru copii pot fi aplicate diferite tipuri de aparate dentare: aparat dentar mobil, aparat dentar fix, trainere etc. Ceea ce contează cu adevărat e ca tratamentul ortodontic să fie început la timp.

Principiul de bază este perseverența

Consecutivitatea are un rol crucial în procesul de educare a tinerei generații. O singură vizită în copilărie la stomatolog nu va face mare diferență, dar vizitele regulate – cu siguranță. Deoarece copiii sunt sensibili și emoționali, procesul de acomodare poate fi unul cu urcușuri și coborâșuri, dar rezultatul optim se atinge doar prin perseverență și răbdare!

MENU

Meniu