Cum să alegem periuța de dinți corectă! Sfaturile dentiștilor

Hai să începem cu un adevăr șocant, după toată publicitatea și miturile existente la temă – nu contează brandul periuței de dinți. Ceea ce contează este cât de bine se potrivesc anumiți parametri ai acesteia cu necesitățile personale și cât de frecvent este ea schimbată.

Majoritatea medicilor dentiști este de acord că o periuță de dinți cu peri moi sau medii este opțiunea optimă pentru eliminarea eficientă a plăcii și a depunerilor de pe dinți. În dependență de presiunea aplicată și în funcție de modul în care îți periezi dinții, o periuță cu peri prea tari îți poate afecta gingiile și smalțul dentar.

Cea mai potrivită periuță de dinți, în opinia medicilor dentiști experimentați, este aceea care îți permite accesul pe întreaga suprafața a dintelui. Astfel, este indicat să alegi o periuță cu coadă suficient de lungă și cap mic, pentru a putea ajunge și în spațiile greu accesibile, în special în spatele gurii, la molari, care se cariază foarte repede pentru că în periajul dentar nu li se prea acordă atenție. Este important să înțelegi că și în condiții de igienă orală ideală oricum se formează tartru, care treptat se depune pe dantură (acesta poate fi definitiv înlăturat prin detartraj, de fapt prin detartraj și periaj profesionist – procedură recomandată cel puțin o dată la 6 luni).

În ceea ce privește tipul mânerului, tipul perilor sau forma capului, alege ce îți place. Cea mai bună periuță de dinți este aceea cu care te simți confortabil și care te ajută să îți cureți dinții mai ușor.

Există câteva reguli de întreținere a periuței dentare:

  • Schimbă periuța o dată la 3 luni. Dacă optezi pentru periuțe de dinți din bambus, le poți schimba chiar lunar.
  • Nu folosi niciodată periuța de dinți în comun cu alte persoane, deoarece astfel se pot răspândi infecții, se pot dezvolta carii, iar întregul concept nu este igienic. De exemplu, dacă tușeşti sau ai răcit, când foloseşti periuța în comun poți să răspândeşti microbii. De asemenea, trebuie să schimbi periuța după bolile infecțioase respiratorii.
  • Întotdeauna clăteşte periuța de dinți cu apă de la robinet după periaj pentru a îndepărta toată pasta de dinți sau alte resturi. Poți, de asemenea, folosi soluții spirtoase sau bazate pe clorhexidină, periodic.
  • Nu lăsa periuța de dinți pe lavoar. Păstrează periuţa în poziție verticală – de exemplu într-o cană sau într-un suport – permițând astfel perilor să se usuce în aer după utilizare. Dacă se păstrează mai multe periuțe în același suport, separă-le pentru a evita răspândirea germenilor. Există casete speciale, individuale, pentru un plus de securitate și definire a spațiului.

Ține minte faptul că periajul dentar îndepărtează 65% din bacteriile orale. Restul de 35% trebuie să le îndepărtezi utilizând ață dentară și apă de gură. Completează tehnicile pe care le utilizezi acasă cu cele profesionale, realizate în cabinetul oricărui medic dentist. Procedura de detartraj, deja menționată, te scapă de tartru, depunerea plăcii bacteriene și ajută la menținerea gingiilor sănătoase. Nu o evita!

Call Now Button