Fațetele dentare – un moft sau o necesitate

Estetică dentară
15.03.2023
535

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt niște plăci subțiri din ceramică care sunt lipite pe suprafața dinților pentru a le oferi forma și culoarea dorită. Sănătatea dinților, practic, a căpătat un nou sens odată cu apariția fațetelor dentare. Estetica dentară în București se referă la o serie de tratamente dentare, pornind de la fațetele dentare, până la implanturi, coroane etc. Specialiștii spun că fațetele sunt soluția aproape miraculoasă pentru schimbarea aspectului danturii. Atunci când se realizează o fațetă dentară, se analizează trăsăturile feței, dimensiunea și poziția dinților.

Procedura este una ușoară pentru pacient și se poate efectua în câteva etape. Stomatologia modernă oferă clienților posibilitatea de a experimenta, pe termen lung, efectul unui zâmbet strălucitor. Înainte de a instala fațetele, adesea este necesară o curățare a dinților pentru îndepărtarea plăcii bacteriene. Pacientul și dentistul pot selecta împreună culoarea și forma fațetelor. Din punct de vedere estetic, cea mai potrivită nuanță corespunde nuanței generale a dinților. Următorul pas este prepararea suprafeței exterioare a dintelui la o grosime de 0,5 mm.

Un dentist bun, cum sunt specialiștii clinicii noastre (îți amintim că ne găsești în București, sector 2) va prezenta pacientului tipurile de fațete disponibile și-l va lăsa să aleagă: fie ceramice, fie fațetele dentare compozite. Fiecare tip în parte are avantaje și dezavantaje, și anume la capitolele: fiabilitate, aspect și cost. Fațetele ceramice se numără printre cele mai populare și sunt realizate din materiale biocompatibile. Datorită compoziției lor, fațetele dentare ceramice au un aspect natural. Acesta este motivul pentru care reprezintă o opțiune de tratament preferată de majoritatea medicilor, când este orba de estetica dentară. Statisticile arată că în ultimul timp, un coeficient din ce în ce mai mare al solicitărilor de la pacienţi vin anume pentru proceduri de restaurare dentară, fiind nu numai funcţionale, dar şi estetice, faţetele dentare sunt tot mai solicitate.

Cine are nevoie de fațete dentare? Indicații pentru aplicare

Estetica dentară în București este în continuă perfecționare, astfel încât se recomandă aplicarea fațetelor dentare în următoarele cazuri:

  • În cazul dinților deformați
  • Atunci când dinții prezintă fisuri sau sunt fracturați, dar numai la nivelul coroanei
  • În cazul malpozițiilor ușoare (înghesuiri sau spațieri ale dinților)
  • Existența unor malformații congenitale de formă sau structură
  • Obturații inestetice
  • Modificări de culoare sau poziție

În multe situaţii clinice, pacientul are o dantură sănătoasă, dar unii dinți sunt decoloraţi, din cauza administrării unor preparate medicamentoase în perioada copilăriei. De exemplu: suplimentele cu fier administrate incorect, sau folosirea tetraciclinei; dar și datorită unor obiceiuri din viața matură – fumatul şi consumul de cafea.

Avantajele faţetelor realizate din masă ceramică:

  • Durabilitate clinică – rata de eşec demonstrată în studii a fost de 7% la 2 ani
  • Lipsa modificărilor de culoare (100% corespondenţă la 2 ani);
  • Lipsa sensibilităţii dentare
  • Efectul coloristic net superior, dar şi de rezistenţa la uzură, şi imposibilitatea de a reţine placa bacterială datorită suprafeţelor glazurate, lucioase
  • Acestea oferă un aspect natural dinților
  • Culoarea unei fațete dentare poate fi selectată astfel încât dinții întunecați să fie mai albi
  • Fațetele dentare nu necesită, în general, intervenția extinsă, dar oferă o alternativă mai rezistentă și mai atractivă din punct de vedere estetic, comparativ cu alte lucrări protetice
  • Un alt avantaj este că înainte de construirea fațetei, se realizează o amprentă și există posibilitatea de comparație (înainte și după)

Dezavantajul principal al faţetelor din masă ceramică este reprezentat de preţul mai mare şi de mijloacele tehnice necesare realizării lor. O alternativă la faţetele din masă ceramică o poate constitui aplicarea faţetelor din material compozit, care îndeplinesc criteriile estetice şi morfologice necesare, dar mai puţin pe cele privind durabilitatea clinică. Totuși, fațetele dentare compozite au un preț mai accesibil.

Alte dezavantaje sunt:

  • Fațetele dentare nu sunt detașabile
  • Nu pot fi reparate în cazul unor traume
  • Din cauza smalțului înlăturat, dintele poate deveni mai sensibil la alimentele și băuturile calde și reci
  • Dacă alegi să acoperi doar 2-3 dinți, trebuie să alegi culoarea potrivită pentru întreaga dantură

Fațetele dentare nu sunt o alegere bună pentru persoanele cu dinți nesănătoși (de exemplu, cei cu sensibilitate sau boală activă a gingiilor – orice afecțiuni dentare trebuie întâi tratate).

Cât de longevive sunt fațetele dentare?

Un dentist bun te informează referitor la longevitatea fațetelor. În general, fațetele dentare se mențin între 7 și 15 ani. După această perioadă, fațetele ar trebui înlocuite. O bună igienă orală, inclusiv periajul, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură antiseptică – sunt elemente indispensabile în menținerea unei danturi sănătoase. Chiar dacă se spune că fațetele sunt rezistente la pete, medicul dentist o să-ți recomande să eviți alimentele și băuturile care cauzează pete (de exemplu, cafea, ceai sau vin roșu), mai ales că acestea pot întuneca dinții alăturați și va apărea o diferență vizibilă, comparativ cu fațetele. Rezistenţa faţetelor din ceramică este foarte mare, iar cu ajutorul unei igiene orale bune, ele pot rezista toată viaţa. Singurele riscuri sunt legate de bolile parodontale, care pot fi evitate printr-un regim riguros de igienizare și prin vizite preventive la stomatolog.

Influența fațetelor dentare asupra încrederii în sine

Conform Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, 89% dintre pacienţii care au ales tratamente de estetică dentară au observat îmbunătăţiri în ceea ce privește stima de sine, iar cei din jur i-au considerat a fi mai atractivi, după aceste proceduri. Astăzi oamenii acordă o atenție deosebită aspectului celor din jur. Un zâmbet plăcut este baza primei impresii și a unei atitudinii pozitive față de personalitatea ta. Cu toate acestea, dacă din anumite motive, încă nu ai un zâmbet marca Hollywood – stomatologia modernă poate schimba acest lucru. Aspectul psiho-social benefic pe care l-ar putea avea faţetele dentare asupra nivelului de stimă de sine a pacienţilor este unul decisiv. Satisfacţia pacienţilor, deşi e un criteriu subiectiv, constituie un factor important în estetica dentară.

Care este prețul fațetelor dentare?

În cadrul clinicii stomatologice din București Dentarbre Dental Clinic, fațetele ceramice sunt la prețul de 1300-1600 lei, în timp ce fațetele directe sunt chiar mai ieftine – poți alege tipul care ți se potrivește, discutând direct cu stomatologul. De asemenea, îți recomandăm să fii atent la activitatea online a clinicii, pentru a prinde valul de prețuri promoționale de sezon!

Interesant pentru dvs.

Fațetele dentare – un moft sau o necesitate
Fațetele dentare – un moft sau o necesitate
Ce sunt fațetele dentare? Fațetele dentare sunt niște plăci subțiri din ceramică care sunt lipite pe suprafața dinților pentru a le oferi forma și culoarea dorită. Sănătatea dinților, practic, a căpătat un nou sens odată cu apariția fațetelor dentare. Estetica dentară în București se referă la o serie de tratamente dentare, pornind de la fațetele dentare, până la implanturi, coroane etc. Specialiștii spun că fațetele sunt soluția aproape miraculoasă pentru schimbarea aspectului danturii. Atunci când se realizează o fațetă dentară, se analizează trăsăturile feței, dimensiunea și poziția dinților.
Mai mult
Mituri și adevăruri despre albirea dinților: ce trebuie să știi înainte să începi un tratament de albire
Mituri și adevăruri despre albirea dinților: ce trebuie să știi înainte să începi un tratament de albire
Fiecare dintre ar dori să se bucure mereu de dinți albi și un zâmbet sănătos, dar adevărul e că odată cu trecerea anilor și consumul anumitor alimente, aceștia se pot îngălbeni. Tocmai de aceea, o bună parte din oameni apelează la albirea dinților. Însă, ca și în cazul oricărei proceduri dentare, pe parcursul timpului au apărut multe mituri despre efectele negative ale albirii dentare. În acest articol, vei descoperi adevărul din spatele celor mai faimoase și răspândite mituri.
Mai mult