Odontoterapia – tratamentul profesional al cariilor dentare

În general, oamenii văd cariile dentare ca pe o problemă cu care se confruntă preponderent copiii. Într-adevăr, se estimează că 60-90% dintre copiii de vârstă preșcolară și școlară au această afecțiune dentară. Totuși, o bună parte dintre adulți de asemenea suferă de carii. În România, 80-98% din populație suferă de această afecțiune. În stadiu avansat, caria provoacă foarte mult disconfort, deoarece se manifestă prin durere dentară, sensibilitate la rece, cald sau dulce și respirație urât mirositoare. Să nu uităm de aspectul inestetic pe care le provoacă acele colorații maronii, gri sau negre pe suprafața dinților. Caria dentară este o problemă majoră de sănătate la nivel global și este cea mai răspândită boală netransmisibilă, iar odontoterapia este metoda de tratare profesională a cariilor. Pentru a evita apariția acestor simptome neplăcute, trebuie să respectați normele de igienă dentară și să mergeți la un medic dentist pentru un control de rutină o dată la 6 luni.

Cauzele apariției cariilor și metodele de prevenire

Principala cauză a apariției cariilor este demineralizarea smalțului, adică pierderea calciului, care se produce din cauza acizilor ce rezultă din metabolizarea carbohidraților, dar și a conținutului ridicat de zahăr din anumite alimente. O altă cauză este igiena dentară necorespunzătoare, care accelerează formarea plăcii bacteriene. Alte cauze pot fi dinții înghesuiți, care nu permit pătrunderea periuţei dentare şi a aţei dentare, dar și smalțul subțire.

Mulți oameni se întreabă cum pot fi tratate cariile fără a apela la dentist. Când vorbim despre tratarea cariilor acasă, ne referim mai degrabă la anumite măsuri luate cu scopul de a preveni apariția cariilor. Un prim pas ar fi evitarea alimentelor și băuturilor cu un conținut mare de zahăr. Trebuie să evitați sucurile acidulate în mod special, deoarece acestea sunt un adevărat cocktail de substanțe nocive care duc la apariția cariei. Se recomandă o dietă corectă, bogată în vitamine și minerale. De asemenea, igiena dentară trebuie să fie impecabilă, ceea ce înseamnă că trebuie să vă periați dinții de 2 ori pe zi câte 2 minute și să folosiți ață dentară.

Aceste măsuri vă vor ajuta să preveniți apariția cariei dentare. În cazul în care a ajuns deja la un stadiu avansat, trebuie să vă adresați neapărat la un cabinet dentar pentru aplicarea unei obturații. În caz contrar, vă puteți confrunta cu anumite complicații, cum ar fi infecție dentară, abces dentar, gingivită, pierderea dinților.

Servicii de odontoterapie pentru tratarea eficientă a cariilor

Tratamentul profesional al cariilor dentare diferă foarte mult, în funcţie de stadiul de evoluţie al afecţiunii dentare. Astfel, odontoterapia include următorii pași:

  •     În primă fază, când nu există încă o cavitate, se aplică o soluție cu fluor, care are rolul de a opri procesul de degradare a dintelui.
  •     Dacă a apărut cavitatea, atunci se apelează la curăţarea ţesutului dentar alterat şi infectat, şi umplerea cavității printr-o obturație, altfel zis ”plombă”.
  •     Dacă cavitatea este adâncă, se efectuează un tratament de canal, care presupune înlăturarea nervului şi sigilarea dintelui, după care dintele afectat se acoperă cu o coroană de înveliş sau se restaurează printr-o obturaţie simplă sau armată.

Tratarea cariilor este foarte importantă pentru starea generală de sănătate și pentru încrederea în sine, care sunt într-o corelație strânsă. Prin urmare, prin odontoterapie ne putem asigura buna funcționare a danturii, dar și zâmbetul perfect, care redă încrederea în sine. Nu contează vârsta la care vă confruntați cu această problemă. Nu uitați că majoritatea populației suferă la un moment dat de carie dentară, deci nu trebuie să aveți nicio reținere în a consulta un stomatolog. Cu cât mai repede vă adresați, cu atât mai repede și mai ușor este rezolvată problema.

Call Now Button