Dinți lezați sau traumați? Tratamentul stomatologic cu ajutorul pivotului dentar îți va salva dantura

Ai tot amânat vizita la stomatolog și te-ai trezit, în câteva luni, cu dureri puternice, iar din dintele infectat pare că nu mai ai ce salva? Ai căzut într-un accident, soldat cu dinți lezați? Pentru astfel de cazuri, stomatologii propun soluționarea problemei cu ajutorul unui pivot dentar, util atunci când dinții au suferit traume majore, fracturi sau sunt într-o etapă prea avansată a cariei. La fel, acesta se recomandă pentru dinții cu o coroană dentară care nu e complet distrusă, dar a cărei pereți sunt prea subțiri și fragili.

Construcția unui pivot dentar

Spre deosebire de un implant dentar, care înlocuiește definitiv rădăcina dintelui, pivotul are mai degrabă funcția de susținere, atunci când există rădăcini dentare ce pot fi încă utilizate, dar nu este suficient țesut. 

Acesta este construit dintr-o sigură bucată, care are două părți: prima este introdusă maximum până la trei pătrimi în rădăcini, iar cealaltă, asemănătoare cu o coroană șlefuită, rămâne deasupra gingiei. 

Pivotul dentar poate fi construit din mai multe tipuri de materiale, dar cel mai des întâlnite sunt metalul și fibra de sticlă. Respectiv, în funcție de materialul construcției, diferă și metoda de fixare a acestora, metalul va fi înșurubat cu ajutorul unor instrumente speciale, pe când fibra de sticlă va fi cimentată cu ajutorul materialelor fotopolimerice. 

Medicii clinicii stomatologice din București Dentarbre recomandă pivotul dentar confecționat din fibra de sticlă, deoarece oferă o estetică dentară de cel mai înalt nivel, are o elasticitate apropiată de țesutul natural al dintelui și este ușor de manevrat.

În ce cazuri este absolut necesar un pivot dentar (situații concrete)?

Coroană dentară fracturată sau distrusă

Lucrările protetice moderne au o rezistență impresionantă. Cu toate acestea, coroanele dentare nu sunt invincibile – atunci când coroana dentară este parțial distrusă, dar există încă o rădăcină viabilă, un pivot dentar va fi exact soluția potrivită. Acesta va fi confecționat pentru a susține viitoarea lucrare de reconstrucție dentară.

Țesuturile dentare distruse

Chiar dacă uneori caria nu a reușit să distrugă definitiv dintele, lipsa unui tratament stomatologic prompt poate duce la ceea că pereții rămași vor fi prea subțiri sau fragili. Țesuturile vor fi restabilite cu ajutorul unui pivot dentar.

Care sunt cazurile în care nu se recomandă pivotul dentar?

Medicii clinicii stomatologice Dentarbre menționează o serie de cazuri când nu se recomandă optarea pentru pivotul dentar:

  • Când dintele are o mobilitate accentuată – rădăcina instabilă este o problemă ce nu poate fi rezolvată cu un pivot.
  • Dacă fractura dintelui ajunge până sub nivelul gingiei – este posibil ca rădăcina să nu fie suficient de rezistentă.
  • Necesitatea unui tratament endodontic – mai întâi se igienizează perfect canalele, apoi se continuă tratamentul stomatologic.
  • Când există unele inflamații și abcese la nivelul gingiei.

Până la urmă, profesionalismul medicului stomatolog, strategia corectă de tratament și materialele corect contează cel mai mult. Majoritatea contraindicațiilor sunt temporare și pot fi rezolvate prin servicii stomatologice calitative.

Call Now Button