Aparatul dentar – calea spre un zâmbet strălucitor

Aparatele dentare nu sunt o soluţie de tratament recentă, încercări de a corecta poziţiile vicioase ale dinţilor au existat încă din antichitate. În secolul 18 francezii Pierre Fauchard şi Louis Bourdet au pus bazele ortodonţiei moderne. Tratamentul cu diverse aparate ortodontice fixe  este unul popular şi tot mai bine acceptat de către oameni. Vom încerca să trecem în revistă lucrurile esenţiale pe care trebuie să le cunoști despre aceste dispozitive, pentru a înţelege etapele procesului de îndreptare a dinţilor și pentru a putea lua decizii bune referitoare la tratamentul pe care îl vei urma.

Ce este un aparat dentar fix

Aparatul dentar fix este o construcție specială, care se aplică pe suprafața vestibulară sau linguală a dinților. Acest tip de aparat ortodontic poate fi metalic sau ceramic. Aparatul dentar pentru îndreptarea maxilarului poate fi purtat la orice vârstă. Aparatele ortodontice fixe pot fi purtate la orice vârstă, începând cu 6 ani. Un tratament ortodontic cu un aparat dentar fix nu are doar beneficii estetice, el îmbunătățește sănătatea danturii în ansamblu. În medie, un tratament cu aparat dentar durează între 1,5 și 2 ani, în funcție de complexitatea cazului.

Aparatul ortodontic fix metalic sau ceramic este cel mai întâlnit și mai eficient tip de aparat folosit în tratamentul ortodontic modern, oferind rezultatele cele mai bune. Ca și principiu general de utilizare, aparatul ortodontic fix constă în brackeți de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafața dinților, fiind uniți prin intermediul unor arcuri. Pentru molari, tratamentul clasic folosește inele metalice cimentate, dar medicul poate folosi și tuburi atașate similar cu brackeții, aceasta tehnică reducând gradul de disconfort al pacientului și facilitează accesul în acele zone cu scopul igienizării.

Cum funcționează aparatul dentar pentru îndreptarea maxilarului

Pentru a înţelege cum functionează aparatul dentar, este important să fii familiarizat cu componentele de bază ale acestuia. Aparatul dentar fix este un dispozitiv ortodontic realizat din brackeți, inele şi arcuri. Este un ansamblu de elemente care se fixează, se lipesc ori se prind de dinţi. Poate conţine unele anexe, în funcţie de complexitatea tratamentului şi de problemele danturii.

Aparatul ortodontic fix acţionează prin exercitarea unei presiuni asupra dinţilor, care are ca efect deplasarea dinţilor în poziţiile dorite.

Prima consultație la medicul stomatolog constă în investigațiile amănunțite și o radiografie. După aceasta, medicul ortodont va realiza un plan de tratament adaptat necesităților pacientului. În timpul ședinței, pe baza investigațiilor făcute, se recomandă tipul de aparat ortodontic fix sau mobil. Prima săptămână este cea mai dificilă din întreg tratamentul. Primele efecte ale aparatului se resimt în câteva ore printr-o durere mai mult sau mai puţin tolerabilă. Pentru a depăşi mai uşor această perioadă de adaptare cu aparatul ortodontic fix se recomandă:

 • Să consumi alimente moi, lichide, care să nu îți suprasolicite dinţii, şi aşa supuşi unui stres mecanic (supe, alimente pasate);
 • Dacă durerea este persistentă, poți lua un analgezic;
 • Evită alimentele dulci, reci sau calde, pentru că în această etapă dinţii prezintă un grad de hipersensibilitate;
 • Dacă brackeţii sau capetele arcului îți provoacă răni la nivelul buzelor sau al obrajilor, cere medicului ceară specială pentru protecţie.

Pe parcursul purtării aparatului dentar sunt doar câteva reguli pe care trebuie să le urmezi și care îți vor asigura reușita tratamentului:

 • Evită alimentele dure, crocante (nuci, sâmburi, seminţe, covrigi) sau cele care se mușcă (mere, morcovi);
 • Evită alimentele lipicioase şi guma de mestecat;
 • Păstrează o igienă orală impecabilă, pentru a preveni apariţia cariilor şi a respiraţiei neplăcute;
 • Brackeţii reţin foarte uşor resturile alimentare, de aceea este indicat să folosești în igiena orală zilnică periuţa de dinți potrivită, aţă dentară şi apă de gură;
 • Mergi regulat la controale medicale în cabinetul stomatologic, la aproximativ 1 lună.

Tipurile de aparate dentare fixe

Cea mai frecventă întrebare în rândul pacienților este cât costă un aparat dentar? Dintre tipurile existente, aparatele dentare fixe sunt cele mai accesibile la preț. Periodic, clinicile stomatologice prezintă oferte de preț redus pentru aparatele dentare. Acestea sunt de mai multe tipuri: cu brackeți din metal, din ceramică și safir.

 1. Aparatul dentar cu brackeți și arcuri din metal

Acesta reprezintă soluția cea mai comună de aparat ortodontic fix. Aparatul este realizat din oțel de înaltă calitate. Acest aparat este cea mai accesibilă metodă pentru îndreptarea maxilarului. Din punct de vedere estetic este mai puțin ales de către pacienți. Adolescenții, însă, optează pentru această posibilitate. Avantajele sunt prețul redus, perioada de tratament scurtă, durabilitatea crescută. Dezavantajele sunt: apariția iritațiilor gingivale, disconfort în primele săptămâni ale tratamentului și aspectul mai puțin estetic.

 1. Aparatul dentar cu brackeți din ceramică

Aparatul dentar fix din ceramică este o variantă alternativă excelentă a clasicului aparat ortodontic metalic, oferind însă avantaje similare celui din urmă. Acesta reprezintă o soluție estetică în materie de aparate dentare, fiind puțin vizibil în comparație cu aparatul ortodontic metalic. Brackeții din ceramică sunt rezistenți. Avantajele sunt: oferă o imagine estetică, vizibilitate redusă în comparație cu aparatul metalic, eficiență și confort mai mare. Dezavantajele sunt: elementele își pot modifica culoarea, sunt mai costisitoare.

 1. Aparatul dentar cu brackeți din safir

Aparat dentar din safir este o alternativă discretă și elegantă. Un astfel de aparat este o soluție estetică ideală pentru asigurarea unei sănătăți orale optime, fiind totodată garanția unui zâmbet strălucitor. În condițiile unei igiene optime, aparatul nu produce modificări la nivelul smalțului, care rămâne intact. Fiecare cristal este șlefuit cu grijă pentru a da naștere unui element incredibil de transparent și extrem de rezistent. Odată aplicat, safirul este aproape invizibil pe dinți. Avantajele sunt: elementele aparatului de safir sunt invizibile, confortabile la atingere și în utilizare. Unicul dezavantaj este prețul mai mare.

În clinica Dentarbre (București) poți beneficia de următoarele prețuri (aparate ortodontice fixe):

 • Consultație ortodonție + Plan tratament ortodontic – 100 lei
 • Preț aparat dentar metalic / arcada – 1200 lei
 • Preț aparat dentar ceramic / arcada – 1700 lei
 • Preț aparat dentar safir / arcada – 2300 lei

*Oferta valabilă până la 30.06.2019

Ortodonția nu implică purtarea aparatelor dentare doar pentru a îmbunătăți aspectul danturii, ci și pentru a îmbunătăți anumite probleme funcționale, care pot fi cauzate de dinții nealiniați corespunzător sau deteriorați. Pentru unii adulți, ideea purtării unui aparat dentar pentru îndreptarea maxilarului poate părea destul de problematică. În orice caz, odată cu avansarea tehnologiei în domeniul stomatologiei din ultimii ani, acum există opțiunea alegerii între aparate dentare tradiționale (cum ar fi cel metalic, ceramic sau safir) sau sisteme moderne (cum ar fi aparatele dentare invizibile).

MENU

Meniu