Lupta cu bacteriile – cea mai bună metodă de prevenire a bolilor dentare

Profilaxie dentară
15.03.2023
464

Igiena dentară corespunzătoare are două roluri de bază: te ajută să ai un zâmbet frumos și te protejează de multe boli. Există studii în care s-a demonstrat legătura dintre: diabet, anumite boli ale oaselor și chiar boli ale sistemului circulator cu igiena bucală precară. Totodată, medicii avertizează că femeile care au carii dentare sau infecții dentare vor întâmpina dificultăți în perioada sarcinii. Deci, ce măsuri de profilaxie dentară te-ar putea proteja?

Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi

Pentru că în cavitatea bucală există câteva sute de feluri de bacterii, trebuie să lupți în permanență cu ele. Una dintre modalitățile cele mai simple este spălatul pe dinți, dar, atenție, respectând perioada minimă (cca. 2-3 minute) și tehnica (mai multe mișcări pe verticală, decât pe orizontală). Ideal ar fi să folosești periuța după fiecare masă, dar străduiește-te să o faci de cel puțin două ori pe zi: dimineața și seara.

Folosește ața dentară

Pentru a reduce și mai mult riscul apariției unor infecții dentare care necesită tratament îndelungat și costisitor, ai nevoie, pe lângă pastă de dinți și periuță, de niște „ajutoare”. Folosește ața dentară la sfârșitul zilei, înainte de a te spăla pe dinți, pentru a îndepărta depunerile bacteriene din zona interdentară.

Folosește apa de gură

Apa de gură, la fel, îți este un aliat puternic împotriva bacteriilor. Pe lângă faptul că oferă o respirație proaspătă, ea protejează dinții și curăță toată cavitatea bucală. Ea are menirea de a distruge bacteriile ce rezistă în urma folosirii periuței de dinți și ajută la stabilirea unui pH ce previne creșterea acestora (are un efect dublu: bactericid și bacteriostatic).

Mergi la dentist de cel puțin două ori pe an

Un medic dentist calificat va identifica din start problemele bucale pe care le ai. Din păcate, deși te speli pe dinți permanent, folosești apa de gură și ața dentară, nu poți scăpa de depunerile de tartru decât prin intervenția unor profesioniști. Tartrul dentar se depune pe partea interioară a dinților, precum și în zone greu de curățat. Așa-numita piatră dentară favorizează apariția cariei, a respirației urât mirositoare și poate determina mobilitatea dinților. Stomatologul te va scăpa de această problemă prin procedura numită „detartraj”. Pentru un rezultat și mai bun, medicii recomandă periajul dentar profesional. Este o procedură nedureroasă, care face parte din profilaxia dentară și cu ajutorul căreia specialistul va îndepărta placa bacteriană de pe dinți.

Ce obiceiuri pot afecta sănătatea orală?

Dacă alimentația ta este nesănătoasă și nu poți scăpa de obiceiuri nocive, să știi că vei fi un client fidel al cabinetelor stomatologice. De asta, ai grijă la:

  • Alcool

Alcoolul sporește nivelul de aciditate și creează senzația de uscăciune în gură. Aceste fapte duc la apariția unor bacterii în cavitatea bucală și la degradarea smalțului dentar.

  • Țigară

Halena (respirația neplăcut mirositoare) este adesea provocată de fumat.

  • Cafea

Cafeaua colorează dinții, iar dacă i se mai adaugă lapte, zahăr, sau frișcă, se creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

  • Alimentele prea reci sau prea fierbinți

Temperaturile extreme pot crea fisuri în smalț, iar peste un timp vei fi nevoit să alergi la medic pentru un tratament dentar.

  • Băuturile carbogazoase

Nivelul ridicat de acizi din băuturile carbogazoase favorizează apariția cariilor.

Pentru un zâmbet frumos și sănătos, ai grijă de sănătatea ta orală, iar de două ori pe an vizitează clinica stomatologică Dentarbre, pentru a beneficia de servicii calitative, la preț avantajos. Programează-te chiar azi la o consultație la numărul de telefon: +40 787 877 799 sau programează-te online la stomatolog!

Interesant pentru dvs.

Cât costă un detartraj? Importanță, preț, avantaje
Cât costă un detartraj? Importanță, preț, avantaje
Înainte de a afla ce presupune detartrajul sau cât costă un detartraj dentar, vă invităm să aflați de ce este atât de important pentru sănătatea dvs. orală: Detartrajul nu este doar o curățare profesională a dinților, ci este foarte important în prevenirea afecțiunilor parodontale (termen popular – “parodontoză” ), retracției gingivale și resorbției osoase. Nu în zadar, se recomandă de către medicii stomatologi efectuarea acestuia de 2 ori pe an.
Mai mult
Cauzele și tratamentul cariilor dentare
Cauzele și tratamentul cariilor dentare
Istoria tratamentului cariilor dentare datează de mii de ani. În antichitate, oamenii foloseau o varietate de metode, inclusiv mestecarea ierburilor precum menta și smirna și utilizarea mierii și a uleiului pentru a calma durerile de dinți.
Mai mult
Cum ai grijă de dantură după detartraj?
Cum ai grijă de dantură după detartraj?
Procedura de detartraj este esențială pentru păstrarea unei danturi sănătoase. Cu toate acestea, după efectuarea procedurii, efectul obținut poate fi menținut doar printr-o igienă orală meticuloasă. Trebuie să periezi zilnic dinții și să folosești apa de gură, deoarece astfel vei curăța resturile din zonele mai puțin accesibile și vei restabili pH-ul normal în cavitatea bucală. În caz contrar, problema va reapărea rapid și se va agrava, ducând, cel mai probabil, la apariția cariilor dentare. Așadar, am pregătit o serie de sfaturi pentru îngrijirea dinților după detartraj, atât pe termen scurt, cât și reguli pentru perioade de timp îndelungate.
Mai mult
Beneficiile profilaxiei dentare regulate: Impactul pozitiv asupra sănătății dentare și generale
Beneficiile profilaxiei dentare regulate: Impactul pozitiv asupra sănătății dentare și generale
Căutați o modalitate sigură de a vă păstra un zâmbet uimitor, ținând cont în același timp de sănătatea generală? Profilaxia dentară obișnuită este răspunsul! Dincolo de albire clasică și de periaj profesional, profilaxia dentară joacă un rol esențial în promovarea igienei orale optime, prevenirea unei serii de probleme dentare și chiar protejarea bunăstării generale.
Mai mult
Lupta cu bacteriile – cea mai bună metodă de prevenire a bolilor dentare
Lupta cu bacteriile – cea mai bună metodă de prevenire a bolilor dentare
Igiena dentară corespunzătoare are două roluri de bază: te ajută să ai un zâmbet frumos și te protejează de multe boli. Există studii în care s-a demonstrat legătura dintre: diabet, anumite boli ale oaselor și chiar boli ale sistemului circulator cu igiena bucală precară. Totodată, medicii avertizează că femeile care au carii dentare sau infecții dentare vor întâmpina dificultăți în perioada sarcinii. Deci, ce măsuri de profilaxie dentară te-ar putea proteja?
Mai mult
Cele mai bune practici pentru o igienă orală sănătoasă și cum să le implementezi în rutina ta zilnică
Cele mai bune practici pentru o igienă orală sănătoasă și cum să le implementezi în rutina ta zilnică
Un zâmbet strălucitor și sănătos este un indicator direct al faptului că există o igienă orală corectă. Astfel, pentru a avea o dantură sănătoasă, trebuie să avem grijă mereu de sănătatea dinților și a gingiilor, în caz contrar, în cavitatea bucală se pot dezvolta sute de bacterii și milioane de microbi, care ulterior pot provoca sensibilitate dentară și chiar carii dentare. Pentru a preveni cele mai frecvente probleme legate de dinți și a avea o dantură sănătoasă, e recomandat să urmăm câteva sfaturi extrem de importante.
Mai mult
Ce trebuie să cunoască stomatologul despre tine înainte de o procedură dentară?
Ce trebuie să cunoască stomatologul despre tine înainte de o procedură dentară?
În general, oamenilor nu le surâde prea tare ideea de a merge la dentist, mai ales dacă se confruntă cu anumite probleme dentare. Totuși, sănătatea dentară este absolut vitală pentru menținerea sănătății întregului organism, de aceea este important să efectuezi controlul de rutină la dentist de cel puțin 2 ori pe an. Astfel, vei preveni afecțiunile dentare, te vei obișnui cu ambianța din cabinetul dentar și vei putea chiar să stabilești o relație de încredere și prietenie cu medicul tău. O astfel de relație facilitează efectuarea tratamentului pentru dentist, dar și pentru pacient.
Mai mult