Lupta cu bacteriile – cea mai bună metodă de prevenire a bolilor dentare

Igiena dentară corespunzătoare are două roluri de bază: te ajută să ai un zâmbet frumos și te protejează de multe boli. Există studii în care s-a demonstrat legătura dintre: diabet, anumite boli ale oaselor și chiar boli ale sistemului circulator cu igiena bucală precară. Totodată, medicii avertizează că femeile care au carii dentare sau infecții dentare vor întâmpina dificultăți în perioada sarcinii. Deci, ce măsuri de profilaxie dentară te-ar putea proteja?

Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi

Pentru că în cavitatea bucală există câteva sute de feluri de bacterii, trebuie să lupți în permanență cu ele. Una dintre modalitățile cele mai simple este spălatul pe dinți, dar, atenție, respectând perioada minimă (cca. 2-3 minute) și tehnica (mai multe mișcări pe verticală, decât pe orizontală). Ideal ar fi să folosești periuța după fiecare masă, dar străduiește-te să o faci de cel puțin două ori pe zi: dimineața și seara.

Folosește ața dentară

Pentru a reduce și mai mult riscul apariției unor infecții dentare care necesită tratament îndelungat și costisitor, ai nevoie, pe lângă pastă de dinți și periuță, de niște „ajutoare”. Folosește ața dentară la sfârșitul zilei, înainte de a te spăla pe dinți, pentru a îndepărta depunerile bacteriene din zona interdentară.

Folosește apa de gură

Apa de gură, la fel, îți este un aliat puternic împotriva bacteriilor. Pe lângă faptul că oferă o respirație proaspătă, ea protejează dinții și curăță toată cavitatea bucală. Ea are menirea de a distruge bacteriile ce rezistă în urma folosirii periuței de dinți și ajută la stabilirea unui pH ce previne creșterea acestora (are un efect dublu: bactericid și bacteriostatic).

Mergi la dentist de cel puțin două ori pe an

Un medic dentist calificat va identifica din start problemele bucale pe care le ai. Din păcate, deși te speli pe dinți permanent, folosești apa de gură și ața dentară, nu poți scăpa de depunerile de tartru decât prin intervenția unor profesioniști. Tartrul dentar se depune pe partea interioară a dinților, precum și în zone greu de curățat. Așa-numita piatră dentară favorizează apariția cariei, a respirației urât mirositoare și poate determina mobilitatea dinților. Stomatologul te va scăpa de această problemă prin procedura numită „detartraj”. Pentru un rezultat și mai bun, medicii recomandă periajul dentar profesional. Este o procedură nedureroasă, care face parte din profilaxia dentară și cu ajutorul căreia specialistul va îndepărta placa bacteriană de pe dinți.

Ce obiceiuri pot afecta sănătatea orală?

Dacă alimentația ta este nesănătoasă și nu poți scăpa de obiceiuri nocive, să știi că vei fi un client fidel al cabinetelor stomatologice. De asta, ai grijă la:

  • Alcool

Alcoolul sporește nivelul de aciditate și creează senzația de uscăciune în gură. Aceste fapte duc la apariția unor bacterii în cavitatea bucală și la degradarea smalțului dentar.

  • Țigară

Halena (respirația neplăcut mirositoare) este adesea provocată de fumat.

  • Cafea

Cafeaua colorează dinții, iar dacă i se mai adaugă lapte, zahăr, sau frișcă, se creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

  • Alimentele prea reci sau prea fierbinți

Temperaturile extreme pot crea fisuri în smalț, iar peste un timp vei fi nevoit să alergi la medic pentru un tratament dentar.

  • Băuturile carbogazoase

Nivelul ridicat de acizi din băuturile carbogazoase favorizează apariția cariilor.

Pentru un zâmbet frumos și sănătos, ai grijă de sănătatea ta orală, iar de două ori pe an vizitează clinica stomatologică Dentarbre, pentru a beneficia de servicii calitative, la preț avantajos. Programează-te chiar azi la o consultație la numărul de telefon: +40 787 877 799 sau programează-te online la stomatolog!

MENU

Meniu